2.6-2 Φυσικές Σταθερές Των Χημικών Ουσιών (ebooks.edu.gr)

Πώς το χλωριούχο νάτριο επηρεάζει το σημείο πήξεως του νερού;

Υλικά και στάδια πειραματικής διαδικασίας.(κάνετε κλικ στις εικόνες για να δείτε τα βίντεο).

Σημείωση: Για τα θρύμματα πάγου παίρνουμε τα παγάκια όπως είναι μέσα στην πλαστική παγοθήκη και τα χτυπάμε με ένα σφυρί.

start 

1. Παίρνουμε θρύμματα πάγου τα βάζουμε σε πλαστικό ποτήρι.

2. Βάζουμε το θερμόμετρο και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία αναδεύοντας ανά περιόδους.

3. Όταν σταθεροποιηθεί στους 0 οC προσθέτουμε χλωριούχο νάτριο (μαγειρικό αλάτι), αναδεύουμε και παρατηρούμε τη μείωση της θερμοκρασίας.

Όταν το θερμόμετρο φτάσει στην ελάχιστη μέτρηση που μπορεί να πάρει, το αφαιρούμε για να μη σπάσει.

meta 

Μετά από 15-20 λεπτά, όταν έχει λιώσει αρκετός πάγος, ξαναβάζουμε το θερμόμετρο και παρατηρούμε την αρνητική θερμοκρασία.

 

   

 

 

 

 

trito 

Όταν σχεδόν έχει λιώσει αρκετός πάγος, η θερμοκρασία μέσα στο ποτήρι έχει πάλι αρνητική τιμή, ενώ έξω από το ποτήρι έχει δημιουργηθεί ένα στρώμα πάγου από την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα.