Παρασκευή υδατικού διαλύματος ζάχαρης 5% w/w

Για να παρασκευάσω 100g διαλύματος ζάχαρης 5% w/w τοποθετώ το ποτήρι ζέσεως πάνω στο ζυγό και μηδενίζω την ένδειξη. Ζυγίζω στο ποτήρι ζέσεως 5g ζάχαρης . Στη συνέχεια προσθέτω νερό έως ότου ο ζυγός να δείξει 100g. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Το διάλυμά μου είναι έτοιμο!

 

Παρασκευή υδατικού διαλύματος ζάχαρης 2% w/v

Για να παρασκευάσω 100mL διαλύματος ζάχαρης 2% w/v τοποθετώ το ποτήρι ζέσεως στο ζυγό και μηδενίζω την ένδειξη. Ζυγίζω στο ποτήρι ζέσεως 2g ζάχαρης. Στη συνέχεια προσθέτω νερό μέχρι τα 60mL περίπου και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μεταφέρω το διάλυμα σε ογκομετρική φιάλη των 100 mL και ξεπλένω με λίγο νερό το χωνί και το ποτήρι ζέσεως.
Συμπληρώνω με νερό με προσοχή μέχρι τη χαραγή ώστε ο όγκος του διαλύματος να γίνει ακριβώς 100mL.

 

Παρασκευή υδατικού διαλύματος αλκοόλης 10% v/v

Για να παρασκευάσω 100 mL διαλύματος αλκοόλης 10%v/v μετράω με ογκομετρικό κύλινδρο ή με σιφώνιο πληρώσεως 10mL αλκοόλης.
Μεταφέρω σε ογκομετρική φιάλη των 100 mL και ξεπλένω με λίγο νερό.
Προσθέτω νερό με προσοχή μέχρι τη χαραγή ώστε ο όγκος να γίνει 100mL ακριβώς. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί καλά η αλκοόλη.